lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kaupunki tarkastanut puistot

Pari viikkoa sitten Pohjalainen kirjoitti Vaasan kaupungin tarkastaneen kaikki leikkipuistot ja tehneen listan tarvittavista korjauksista. Tarkastelun kohteena olivat erityisesti turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten turva-alustat, ympäristö, valaistus ja aidat. Valaistus onkin ollut monessa puistossa luokattoman huono ja käytännössä leikkiminen pimeän aikaan on ollut mahdotonta. Onneksi tarkastuskierros on tehty pimeänä vuodenaikana. 

Leikkipuistoja ovat kiertäneet aikuiset. Aitoja koputtelemalla ja hiekkaa mittaamalla ei kuitenkaan välttämättä huomaa kaikkia turvallisuuspuutteita. Parhaiten vaaranpaikat huomaa, kun katsoo lasta leikkimässä puiston laitteilla. Esimerkiksi meidän lähipuistojemme, Melaniemen molempien puistojen, liukumäet ovat kaikkina vuodenaikoina vaaralliset. Pienemmän leikkipuiston muovisessa kierreliukumäessä vauhdit kasvavat helposti todella koviksi ja liukumäen alastulo on kova hiekkamonttu. Liukumäen alaosassa ei ole loivennusta, vaan vauhdit tyssäävät jyrkästä mäestä suoraa hiekalle. Isommassa puistossa taas liukumäki on lähes L-kirjaimen muotoinen ollen ensin lähes pystysuora ja kääntyen sitten vaakaan. Tässä pienen laskijan tasapaino ei pidä ja olen nähnyt monen lapsen lyövän päänsä liukumäkeen. Muitakin vastaavia esimerkkejä löytyy. 

Tänä vuonna täydellisesti uusittavien puistojen listalta löytyvät Luotsikadun leikkipuisto sekä Thölberginkadun leikkipuisto. Molemmissa puistoissa laitteet ovat vuosien takaa. Luotsikadun puistoa kommentoinkin hieman aikansa eläneeksi. Thölberginkadun puistossakin käymme säännöllisesti (vaikka siitä en olekaan vielä arvostelua kirjoittanut) joten sen uusiminen ilahduttaa mieltä. 

Toivottavasti uudistettavat puistot ja uudet puistot saavat omaleimaisen ilmeen, eivätkä toista muiden puistojen tunnelmaa. Innolla ja kiinnostuneena kevään puistovierailuja sekä uusia puistoja odottaa jo lähileikkipuistoihin talven aikana totaalisen kyllästynyt testihenkilömmekin.



PS. Pohjalaisen jutussa kritisoitiin puistoja, joissa on isoja kiviä. Minä taas olen aina pitänyt kivien ja muiden "luonnonleikkipaikkojen" löytymistä plussana. City- ja luontoihmisen erojako nämä ovat?

2 kommenttia:

  1. Tämä sun blogi on kyllä tosi kiva, lasten kanssa selataan sivuja ja mietitään minne mennään kesällä :D

    Tiedätkö mihin pitäis ottaa yhteyttä, kun haluais tähän omaan lähipuistoon sitä turvahiekkaa esim keinujen alle..?

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla :) Meillä poika pyytää lähes joka aamu "isoon leikkipuistoon", joka on tässä lähellä, mutta aivan liian lumen valtaama. Sinne siis heti, kun lumitilanne sen sallii.

    Turvahiekka-asiassa helponta varmaankin on napata puhelinnumero siitä leikkipuiston huoltokyltistä, jossa ilmoitetaan myös kunnossapidon ajankohta. Noissa tauluissa tapaa lukea "Tekninen keskus: Vihertuotanto puh. 06-325 4352." Toivottavasti saatte lähipuiston asiat kuntoon!

    VastaaPoista